keskiviikko 25. elokuuta 2010

Juusto-timjamitäytteinen spelttileipä

2dl pilsneriä
1dl vettä
20g tuorehiivaa
1tl sokeria
2tl suolaa
1/2 dl voisulaa tai neutraalia rypsiöljyä
4dl täysjyväspelttijauhoja
n. 3dl vehnäjauhoja
1dl kauralesettä

täyte:
2dl hienoksi raastettua gruyerejuustoa
3 rkl silputtua tuoretta timjamia

päälle:
pilsneriä
1dl hienoksi raastettua gruyerejuustoa


Mittaa olut,vesi, hiiva, sokeri, suola ja rasva yleiskoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi.Anna koneen käydä matalalla teholla ja lisää jauhot ja leseet vähän kerrallaan. Vaivaa keskiteholla noin 10 minuuttia tai kunnes taikina kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Jos valmistat taikinan käsin, liuota hiiva ensin nesteeseen ja lisää sitten sokeri, suola ja voisula. Alusta jauhot ja leseet vähän kerrallaan ja vaivaa kimmoisaksi.

Kohota taikina peitettynä huoneenlämmössä noin tunti. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.

Kauili taikina kahdeksi levyksi, noin 35X20. Ripottele taikinalevylle juustoa ja timjamia. Kääri taikina tiiviiksi rullaksi kuten kääretorttu ja kiepauta rulla solmuksi. Nosta leivät uunipellille ja kohota niitä vielä puoli tuntia.

Pane uuni lämpiämään 250 asteeseen.

Voitele kohonneet leivät kevyesti pilsnerillä ja ripottele päälle hieman juustoa. Laita pelti uunin keskitasolle ja ruiskuta sumupullolla uuniin kylmää vettä. Laske samalla uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista leipiä noin 25 minuuttia kunnes niiden pinta on saanut kauniin värin ja pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.

Sumuta uuniin vettä paistamisen aikana pari kertaa. Anna leipien jäähtyä ritilällä ja tarjoile vastapaistettuna esim. keiton kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti