Tämä leipä on ehdottomasti parasta vastaleivottuna.
5dl kädenlämpöistä vettä
1dl maitoa
25g hiivaa
2tl suolaa
1rkl hunajaa
12 1/2 vehnäjauhoja
+ jauhoja leipomiseen
Murenna hiiva kulhoon ja lisää suola + hunaja. Sekoita vesi ja maito ja kaada maitovettä hiivakulhoon ja sekoita puuhaarukalla. Lisää jauhot, vaivaa löysäksi taikinaksi. Ripottele 2 rkl vehnäjauhoja taikinan päälle, peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta 1- 1 1/2 h tuntia.
Kuumenna uuni 240-250 asteeseen.
Ripottle 1/2 - 1dl vehnäjauhoja leivinpöydälle tasaisesti ja kumoa läysä taikina jauhojen päälle. Älä vaivaa! huuvakuplat saavat jäädä taikinaan.
Ripottele vielä vähän jauhoja taikinan päälle, ehkä vajaa puoli desiä. Taputtele varovasti taikinaa kädellä mutta älä painele liikaa.
Leikkaa nopeasti (helpointa metallisella taikinalastalla) taikina 6-7 suikaleeseen ja suikaleet 2-3 osaan. Ei haittaa vaikka palat eivät ole samanmuotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia. Nostele pellille , paista sämpylät heti, niiden ei tarvitse enää kohota. Ensimmäinen pellillinen vaatii noin 2o minuuttia, toinen enää noin 17 minuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä jotta kuoresta tulee rapea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti